Online németül tanulni úgy, mintha egy órán ülnék

Németül tanulni könnyedén is lehet

Németül tanulni könnyedén is lehet

Német nyelvtanfolyam felnőttként: miért olyan nehéz elvégezni?

2015. december 16. - DIL Zsófi
Online német nyelvtanfolyamon mindig a saját tempódban tanulhatsz. Nem kell másokhoz igazodni, s tanulás helyett nem töltöd utazással az idődet.

Fogadjunk, hogy te is magad mögött hagytál már néhány félbehagyott nyelvtanfolyamot. Vajon mi az oka annak, hogy felnőttként, munka mellett már olyan nehéz végigcsinálni egy közepesen nehéz nyelvi képzést?

Éveken keresztül jártam német nyelvtanfolyamra, többnyire sikertelenül. Néha már az első hónap végén lemaradtam. Napközben nem értem rá felkészülni, szavakat magolni, hiszen munka mellett jártam a tanfolyamra. Mivel nem tanultam meg elég alaposan az előző héten vett anyagot, így az órák egy része számomra teljesen feleslegesen telt el. Jóformán semmit sem értettem abból, amit a tanár magyarázott. Lemaradtam a feladatokkal, nyökögtem, megszólalni is alig tudtam, miközben a többiek már néhány óra után is folyékonyan társalogtak egymással. Püff neki. A kudarc egyre csak növekedett bennem. Egy idő után már azt vettem észre, hogy annak örülök, ha valamiért nem tudok elmenni az órára. Túlóráznom kell? Szuper! Lebetegedtek a gyerekek, otthon kell maradnom? Hajrá! Tudod, mi lett a vége? Gondolom, sejted. Hagytam a csudába a befizetett tandíjat, s abbahagytam a tanfolyamot.

Ha te is nagyokat bólogattál, míg a fenti sorokat olvastad, akkor tudod jól, hogy ez mennyire nem egyedi eset. A csoportos, tanfolyami oktatás nem való mindenkinek. Leginkább az tud eredményesen részt venni ilyen tanfolyamokon, aki amúgy is aktív iskolába járó. Aki középiskola, vagy egyetem mellett végzi a nyelvi kurzust, s könnyedén illeszti be napirendjébe az újabb adag tanulni valót.

Nyelvtanulás munka mellett


A felnőtt korban elkezdett, munka melletti nyelvtanulás másfajta szokásokat követel meg. A tanulást persze megspórolni nem lehet, hiszen a szavakat és a nyelvtant el kell sajátítani. Amin viszont változtatni tudsz, az a tanulásod módszere. Egyáltalán nem biztos, hogy neked a tanfolyami, csoportos oktatás lesz a leginkább megfelelő módszer. Felnőttként, munka mellett sokkal inkább olyan lehetőségeket keress, ahol saját tempódban, nem más tanulókhoz igazodva, a lehető legkisebb felesleges idő ráfordításával tudod a tananyagot elsajátítani.

Online nyelvtanulás előnyei


Ha egy online német nyelvtanfolyamra iratkozol fel, akkor a nyelvtanulással járó problémák nagyobb részétől megszabadulhatsz. Nem kell más tanulók tempójához igazodnod. Senki előtt nem kell szégyenkezned, ha ezen a héten kevesebb időt tudtál gyakorolni, és nem haladtál abban a tempóban, ahogyan a többiek. Nem kell elmenned otthonról. Összeszámoltad már, hogy mennyi időkiesést jelent, míg felöltözöl, elmész a tanfolyamra, majd óra után hazajössz? Ezeket mind megspórolhatod. És ezek nem a nyelvtanulástól elvett idők! Készülődéssel, közlekedéssel töltesz kevesebb időt, azokért pedig egyáltalán nem kár. Ha az online nyelvtanulás mellett döntesz, akkor kevesebb idő ráfordításával érheted el ugyanazt az eredményt, vagy még jobbat, mint a hagyományos nyelvtanfolyamokkal.

Online német nyelvtanfolyamon mindig a saját tempódban tanulhatsz. Nem kell másokhoz igazodni, és tanulás helyett nem töltöd utazással az idődet.

Online nyelvtanfolyamon a saját tempódban haladhatsz


Az igazi nagy előnye az online nyelvtanfolyamoknak, hogy nem kell másokhoz igazodnod. Ha te lassabban sajátítod el a tananyagot, mert kevés időd van a tanulásra, akkor sem maradsz le. Nincs csoport, amihez igazodnod kell. És így nem kell átélned azt a frusztrációt sem, hogy a többiek már jóval előbbre járnak nálad. Olyan, mintha magántanárhoz járnál – csak éppen annak a költségnek a töredékébe kerül.

Jövő héten szó lesz az online tanulás árnyoldalairól is, azt se hagyd ki! ;-)

Üdv,

Zsófi
www.dil.hu


 

A bejegyzés trackback címe:

https://dil-nemet.blog.hu/api/trackback/id/tr738177634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
/* Background pattern from subtlepatterns.com */